18 legjobban értékelt turisztikai látványosság Budapesten

Budapestet, Magyarország fővárosát sokan a „Kelet Párizsának” tartják. Ez a gyönyörű város nemcsak Kelet-Európa egyik legjelentősebb kulturális metropolisza, hanem számos UNESCO világörökségi helyszínnek ad otthont.

Bár a kőkorszak óta éltek itt emberek, ez a történelmi város formálisan csak 1872-ben jött létre, három, korábban önálló város: Ó-Buda (Óbuda), Buda és Pest összeolvadásával. Az összeolvadással Magyarország közigazgatási, kereskedelmi és ipari központja lett.

A Dunán átnyúló Budapest híres termálforrásairól, melyek egy részét az őskor óta terápiás célokra használták. Tény, hogy Budapesten annyi tenni és látnivaló van, hogy érdemes legalább néhány napot eltöltenie ennek a dinamikus városnak a felfedezésével. A népszerű látnivalók a lenyűgöző építészettől és a 20. századi történelem megrendítő emlékeitől a nyüzsgő kulturális és szórakoztató színterekig terjednek, az utcai sikátoroktól a klasszikus koncertekig gyönyörű templomokban.

Budapest a vásárlók paradicsoma is, a régi Központi Vásárcsarnok hagyományos áruitól és élelmiszereitől a luxus butikok és nagy márkák keverékéről híres Váci utcáig.

Bármilyen városnézési preferenciája is legyen, Budapesten biztosan bármit megtalál.

1.     Budai Vár és Várhegy

A Duna fölé tornyosuló budapesti Várhegy a város számos legjelentősebb középkori műemlékét és múzeumát tartalmazza. Az impozáns építmények listájának élén áll a 18. századi Budai Vár (Budavári Palota), egy hatalmas, 200 szobás palota, amely a 13. századi vár helyébe lépett, ami megvédte a területet a mongol és tatár támadásoktól.

Bár a második világháborúban súlyosan megsérült, a külsejének nagy részét helyreállították, a belső részekkel együtt, amelyek ma számos fontos múzeumnak adnak otthont. Ezek közé tartozik a főszárnyban a Magyar Nemzeti Galéria, míg a déli szárnyban a Budapesti Történeti Múzeum négy emeletet foglal el.

A Dunára néző vár előtt áll Savoyai Jenő herceg, a város elleni török támadások hősének bronz lovas szobra. A Várhegy középkori sávjai, valamint román, gótikus és barokk építészete miatt érdemes felfedezni. Ez az egész történelmi komplexum az UNESCO Világörökség része.

A város nagy részéhez hasonlóan a Budai Vár is látványosan kivilágított éjszaka, a várudvarok pedig a nap 24 órájában nyitva tartanak. A Lánchíd budai hídfőjétől induló, felújított történelmi Vársiklóvasúton érhetjük el a várat.

2.     Magyar Országház és Koronaékszerek

Budapest gyönyörű, gyalogosbarát macskaköves utcáin tett séták fénypontja az ország építészetileg tetszetős Országháza (Országház) környéke. Szomszédai, a Néprajzi Múzeum és a Földművelésügyi Minisztérium mellett építészetileg talán a város egyik legvonzóbb negyede.

A világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete, ezt a neogótikus épületet 1886-ban avatták fel az ország 1000. évfordulója alkalmából. (Magyarország akkor az Osztrák-Magyar Birodalom része volt.) Ez a lenyűgöző építmény 691 szobával, valamint hatalmas 19 kilométernyi folyosóval és lépcsővel büszkélkedhet.

A tárlatvezetések körülbelül 45 percig tartanak, és minden alkalommal elérhetők, amikor a kormány nem ül, és az épület számos kiemelkedő pontját tartalmazzák, mint például a főbejárat, a különféle előcsarnokok és a Magyar Koronaékszerek.

3.     Szent István Bazilika

A budapesti Szent István-bazilika impozáns építészete, belső szépsége, kupolájából nyíló panoráma miatt kedvelt látványosság. A székesegyházat Szent Istvánnak, Magyarország szent királyának, a magyar államalapítónak szentelték, építése 1851-ben kezdődött, de számos építési kudarc után – köztük a befejezetlen kupolája összeomlása – csak 1905-ben szentelték fel.

A tető, a tornyok és a külső falak súlyosan megsérültek a második világháborúban, a templom értékes mozaikjai lehullottak a falakról. Ezeket azonban sikeresen visszaállították eredeti helyükre, és a gazdagon díszített belső tér fénypontját jelentik. Ezek közül a legimpozánsabb, az ötrészes velencei mozaik a szentélyben található, és a mise allegóriáit képviseli.

A főoltártól balra található kápolnában üveg alatt látható a székesegyház legbecsesebb szent ereklyéje, a templom védőszentjének, Magyarország első királyának mumifikált jobbkeze.

Ha az idő engedi, az egyik legjobb dolog itt felmenni a két lift egyikére, amely felviszi a látogatókat a kupolába, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik a városra és a Dunára (vagy mászhat fel a 364 lépcsőn). Hétköznapokon vezetett túrák állnak rendelkezésre a bazilikában. Ezenkívül feltétlenül nézze meg a katedrális webhelyét, ahol megtalálja a gyakori orgona- és komolyzenei koncertek részleteit.

4.     Halászbástya

Dunára néző, azon a helyen, ahol a város halászcéhe a középkorban védőfalait építtette, áll a lenyűgöző Halászbástya. Ez a gyönyörű neoromán tornyok, udvarok, oszlopsorok és falak gyűjteménye 1895 és 1902 között épült, és a város egyik legkedveltebb pontja a turisták körében, főként a városra és a Dunára nyíló lenyűgöző kilátás miatt.

Ha itt jár, mindenképpen keresse a déli udvarban Szent István, Magyarország első királya bronz lovasszobrát. Az alap oldalain található domborművek I. István életének jeleneteit ábrázolják, és hihetetlen szelfi hátteret adnak. Különféle angol nyelvű túralehetőségek állnak rendelkezésre.

5.     A Duna-korzó

A Duna északról délre halad át Budapesten, és a város határain belül helyenként 640 méter széles. Budapest egyik legjobb ingyenes programja a Duna-korzón való séta, egy kellemes folyóparti séta, amely az Erzsébet és a Széchenyi Lánchíd között húzódik.

Bár sok hely van, ahonnan a fenséges folyóra nyílik kilátás, miközben sétál a partján (akár a budai, akár a pesti oldal, mindkettő jó), a Duna-korzó minden bizonnyal az egyik legjobb kilátó, ahonnan megcsodálható a város lenyűgöző építészete.

A Duna partján (az északkeleti oldalon, a Parlament épületei közelében) található a Cipő a Duna-parton emlékmű is. A nácik által itt lelőtt zsidók emlékére 60 pár acélfaragott cipőből álló sorozatból áll, és megrendítő és megindító emlékeztető a II. világháborúban Magyarországot ért náci atrocitásokra.

A város megtekintésének másik nagyszerű módja a Duna menti hajókázás . A pesti Vigadó téri és a budai Bem József téri leszállókról rendszeresen indul számos turista kirándulás, melyeket kifejezetten ajánlunk. Szintén szórakoztató nézni ezeket a masszív hajókat a történelmi Szabadság-hídról.

6.     Mátyás-templom (a Szűzanya templom)

A Mátyás-templom, más néven Nagyboldogasszony-templom a Várhegy kiemelkedő nevezetessége. 1269-ben készült el, és a csodálatos déli ajtónyílást Mária halálát ábrázoló domborművével az 1300-as években építették hozzá.

Az 1541-1699-es török hódoltság idején a templomot mecsetként használták, majd barokk stílusban újították fel. Számos történelmi esemény színhelye volt, köztük I. Károly magyar király 1309-ben történt megkoronázása, valamint I. Ferenc József osztrák császár és hitvese, Erzsébet (Sissy) Magyarország uralkodóivá koronázása. Erre az eseményre komponált Liszt Ferenc koronázási misét.

Érdemes ellátogatni a vasárnap esti ingyenes orgonakoncertekre, valamint a templom középkori kriptájában található az Egyházművészeti Múzeum, ahol szent ereklyék, kőfaragások és a magyar koronaékszerek másolatai találhatók.

7.     Gellért-hegy

Budapest másik legszembetűnőbb látványossága a panorámás Gellért-hegy, egy 235 méteres dolomittömb, amely meredeken omlik le a Dunába. A domb geológiai törésvonala mentén itt fakad ki a város leghíresebb gyógyforrásai közül a Gellért Gyógyfürdő és a Rudas Fürdő, amelyek a 13. század óta csalogatják a látogatókat messziről.

A Rudas fürdő a török hódoltságból megmaradt néhány épület egyike, és a világ azon kevés eredeti török fürdőházai közé tartozik, amelyek még az 1600-as évekből származnak.

A domb északkeleti lejtőjén található a Gellért-emlékmű, amely Magyarország szeretett, híres szentje, az 1046-ban elhunyt bencés szerzetes előtt tiszteleg, akiről a hegyet is nevezték el. Magasan egy mesterséges vízesés fölött helyezkedik el, és csodálatos kilátást kínál a városra. A csúcson lévő Citadellát 1851-ben az osztrákok építették, a Felszabadítási Emlékművet 1947-ben állították a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékére.

Végül, ha marad energiája, tegyen egy sétát a Jubilee Parkban. Az októberi forradalom 40. évfordulójának megünneplésére kialakított épület számos bájos sétánynak, gyönyörű virágágyásnak és szobornak ad otthont.

8.     Központi Vásárcsarnok

Túloldalán található a Szabadság híd a Gellért Fürdő Budapest egyik központi Vásárcsarnoka (Nagyvásárcsarnok). Központi fekvése és Pécs városából származó színes Zsolnay-cserepekkel díszített teteje miatt a Nagyvásárcsarnok néven is ismert.

Az 1897-ben épült, Budapest legnagyobb és legrégebbi piaca a sok közül, belülről és kívülről egyaránt érdekes a látvány, különösen, ha szereti nézni az embereket. Ez a népszerű fedett piac, mint Európa bármely nagy vasúti terminálja, 10 000 négyzetméteres területet foglal magában, és éppoly népszerű a helyiek körében, mint a turisták körében, mivel itt rengeteg friss termék, élelmiszer és egyéb áru található.

Nyűgösnek érzi magát? Fogyasszon egy falatot a második magasföldszinten lévő árusok egyikétől, vagy egy péksüteményt és kávét útközben, miközben folytatja a felfedezést.

Míg a szombatok természetesen a legforgalmasabb napok a piacon (vasárnap zárva), hétköznapi látogatással elkerülheti a nagyobb tömeget. Ha korán kel, jöjjön ide kora reggelre; reggel 6 órakor nyílik, amikor jó móka nézni, ahogy az árusok felállítják és előkészítik termékeiket eladásra.

9.     Szépművészeti Múzeum

A Szépmuvészeti Múzeum nemcsak Budapest legjelentősebb képzőművészeti galériája, hanem Európa egyik legnagyobb gyűjteményének ad otthont a régi mesterek alkotásainak.

Az olasz, spanyol és holland festmények kiterjedt tárháza egy látványos, klasszikus hatású 19. századi épületben látható, hosszú helyiségekkel a nagyobb festmények számára, szekrényekkel a kisebb és intimebb tárgyak számára, valamint olyan építészetileg érdekes terekkel, mint a Reneszánsz terem.

1870-ben alapították, miután Magyarország egy remek festmény-, rajz- és nyomatgyűjteményt örökölt meg. A múzeum hat kiváló részlegre oszlik: Egyiptomi Művészet, Ókori művészet, Régi Szobor Galéria, Régi Festő Galéria, Modern Gyűjtemény és Grafikai Gyűjtemény.

A szomszédos Művészetek Palotája a város vezető kortárs művészeti múzeuma, és számos időszaki kiállításnak ad otthont, ezért mindenképpen ellenőrizze az aktuális kínálatot. (Ne feledje, hogy ez nem tévesztendő össze a Művészetek Palotájával, egy csúcstechnológiás művészeti központtal, amely a Ludwig Múzeumnak ad otthont, egy kortárs művészeti gyűjteménynek Picasso, David Hockney és számos magyar mester alkotásait.)

10.  A Hősök tere és a Millenniumi Emlékmű

A lenyűgöző Hősök tere nagyrészt Albert Schickedanz építész munkája volt, aki egyben a hatalmas Szépművészeti Múzeumért is felelős volt, amely ezt a hatalmas teret szegélyezi.

A legfontosabb látnivalók közé tartozik a Millenniumi emlékmű, egy 36 méteres oszlop, amelyet Gábriel arkangyal alakja koronáz meg, és amelyet a 19. század végén lepleztek le. A lábazat körül bronz lovascsoport látható, amely a honfoglaló magyar Árpád fejedelmet és hat harcostársát képviseli.

Az oszlop két oldalán félkörben oszlopsorok húzódnak, az egyes oszlopok között pedig magyar uralkodók szobrai állnak. A sarokpillérek fölött gyönyörű zalai bronzművek.

A Millenniumi Emlékmű előtt áll az Ismeretlen Katona emlékműve. Különösen szép hely éjszakai látogatásra, ha megvilágítják.

11.  Széchenyi Termél Fürdő

Budapest világszerte ismert hihetetlen termálforrásairól, amelyek közül sokat arra használnak fel, hogy a polgárok, valamint az idelátogató turisták lehetőséget nyújtsanak a pihenésre és felfrissülésre a termálfürdőben.

A számos látnivaló közül Budapest a legismertebb a Széchenyi Gyógyfürdő. 1913-ban alapították, két termálforrás látja el; Európa legnagyobb ilyen létesítménye is, amely három kültéri medencéjében (köztük egy családok számára kiváló élményfürdőben) és 15 beltéri medencéjében egyszerre több ezer fürdőző fogadására képes.

A medencék mellett a vendégek élvezhetik a szaunákat és gőzfürdőket, valamint a wellness-szolgáltatásokat, beleértve a masszázsokat. Egy különleges élvezetért látogasson el a fürdőbe este után. Napijegyek vásárolhatók online, vagy érkezéskor.

12.  Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaházat amilyen lenyűgöző belülről, mint kívülről, érdemes megnézni Budapesten. Az épület már önmagában is lenyűgöző, és 1884-es megnyitása óta a város kulturális eseménynaptárának első helyét foglalja el.

Amilyen kellemes a sok előadás (erről egy percben bővebben), az épület pazar belseje is. Az ország legjelentősebb művészeinek csodálatos alkotásaival és szobraival díszített Operaház patkó alakú (és akusztikailag kellemes) nézőterében 1261 fő fér el.

A Magyar Állami Operaház ad otthont a Budapesti Filharmonikus Zenekarnak és a Magyar Nemzeti Balettnek, és egy előadáson való részvételt minden bizonnyal megkoronázná budapesti utazása során. A zenekar szezonja jellemzően szeptembertől júniusig tart, a jegyek online vásárolhatók. Napi vezetett angol nyelvű túrák is rendelkezésre állnak.

13.  Budapest Állatkert & Botanikus kert

Azt mondják, hogy a világ egyik legrégebbi még működő állatkertek, Fővárosi Állat- és Növénykert (Fővárosi Állat- és Növénykert) az egyik legjobb dolog a családok a teendő, ha meglátogatja a város. A több mint 150 éve alapított park több mint 1070 különböző állatfajnak ad otthont, és az a ritka megkülönböztetés, hogy a fogadó város szívében található.

A jól megőrzött szecessziós állatotthonok mellett ez a kiváló állatkert park természetvédelmi területtel, tematikus állatkertekkel és különféle gyerekbarát programokkal, köztük etetési lehetőségekkel is rendelkezik. Ha nem sietsz nagyon az indulással, tarts egyet a szokásos esti koncerteken.

14.  Kórház a Rock Nukleáris Bunker Múzeumban

A Várhegy alatt a szikla barlangok és átjárók labirintusa, amelyeket a történelem előtti idők óta használnak különféle célokra. A második világháborúban néhányat légitámadási menedéknek és sürgősségi kórháznak erősítettek meg. Jelenleg a SziklakórházAtombunker Múzeum Kórházaként ismert helyszínt a hidegháború idején tovább védték a nukleáris szennyeződés ellen.

Ezt az egykori kórházat és bunkert érdemes felfedezni, és számos kiállítást mutat be a Budapest II. világháborús ostroma idején tapasztalt életmentő erőfeszítésekről. Egy másik kiállítás az atomfegyverek pusztító következményeit tárja fel. A belépés csak vezetett túrákon keresztül történik (angol nyelvű túrák is elérhetők).

15.  Az egyetemi templom

A budapesti egyetemi templomot (Kisboldogasszony-templom) a város legszebb barokk templomaként tartják számon. Bár kissé rejtett – Pest déli részén, a fő bevásárlóutcáktól távol áll –, fő homlokzata egy szűk mellékutcára néz, ami aligha tesz igazat.

Az 1725-42 között épült (a két hatalmas torony csak 1771-ben készült el), főhomlokzata háromszög alakú timpanont tartalmaz Szent Pál és Szent Antal ábrázolásával, valamint a pálos rend karjaival (egy pálma két oroszlán között). és egy holló).

A templom egyhajós, pilaszterekkel és zárt oldalkápolnákkal, falai műmárvánnyal burkoltak. A legkiemelkedőbbek a hordóboltozatos mennyezeten Mária életének jeleneteit ábrázoló freskók (1776), a kórusbódék, valamint a főoltáron álló Szent Pál és Szent Antal szobrai (1746). Szintén figyelemre méltó a pálos kolostor a templom közelében.

16.  Magyar Nemzeti Múzeum

Noha 1802-ben alapították, a kiváló Magyar Nemzeti Múzeum csak 1847-ben költözött jelenlegi otthonába, a két udvart körülölelő nagy, klasszikus épületbe. Hatalmas karzata mellett a híres magyar költő, János emlékműve is. Arany lenyűgöz, akárcsak parkszerű kertjei számos híres személy mellszobraival.

A főbb kiállítási tárgyak a Királyi Regáliák, köztük Szent István csodálatos koronája drágaköveivel és gyöngyeivel, valamint Magyarország elő- és korai történelme a kőkorszaktól a római időkig és a kora középkorig.

Szintén érdekesek az ország függetlenségi küzdelmét bemutató kiállítások és műtárgyak, valamint a történelmi magyar és török fegyverek. A zenekedvelők számára itt tekinthető meg Beethoven zongorája, amely később Liszt Ferencé volt.

17.  Városliget

A 302 hektáros erdős Városliget (Városliget) szép tavával a budapestiek és az idelátogatók kedvelt rekreációs helye. A 19. században kialakított park az évek során számos kiegészítést kapott.

A városnéző látnivalók közé tartozik a Szépművészeti Múzeum és a Művészetek Palotája; a Városi Állat- és Növénykert; a kiváló Budapesti Közlekedési Múzeum ; Tivoli Pleasure Park , gyerekeknek szóló túrákkal és játéktermekkel; és a hatalmas szabadtéri Széchenyi Gyógyfürdő . Érdemes még megnézni a mesebeli Vajdahunyad várat és a 100 000 férőhelyes Népstadiont.

18.  Margitsziget

Az alig 2,4 kilométer hosszú és 503 méter széles Margitsziget Budapest fő rekreációs és gyógyulási központja a helyiek számára. A termálforrással táplált gyógyfürdők, gondosan gondozott kertek és utak, valamint számos történelmi épület romjai szintén sok turistát vonzanak.

Minden látogatás fénypontja a Palatinus Fürdő, egy hatalmas, több mint 17 hektáros gyógyfürdőkomplexum, amely mesterséges hullámos fürdővel, valamint különféle gyógy-, úszó- és gyermekmedencékkel rendelkezik, amelyek egyszerre akár 20 000 fürdőző befogadására is alkalmasak.

Egyéb sziget kiemeli a szép Rose Garden (Rózsakert); az Unió emlékműve, Kiss István fémszobra (1972) virág formájában; a domonkos kolostor romjai, amely egykor Margit hercegnőnek, IV. Béla király lányának ad otthont; az 1911-ben épült 51 méteres víztorony kiváló kilátóval; és egy nagy szabadtéri színház.

Az itt található egyéb tevékenységek közé tartozik a kerékpárkölcsönzés vagy a számos étterem egyikében való étkezés. Ha éjszaka jár, mindenképpen menjen a Margitszigeti Zenés szökőkúthoz a megvilágításért.