Eger

Eger kulturális és történelmi változatosságot kínál látogatóinak. A város leginkább váráról és Eger ostromáról ismert, amely a magyar várőrség és a hódító oszmánok között zajlott 1552-ben.

A hatalmas török túlerő ellenére a magyarok csodával határos módon győztek kitartásuknak és a csatába beszálló nőknek köszönhetően.

Gárdonyi Géza a történetről egy nagysikerű könyvet is írt Egri csillagok címmel, amely számos országban megjelent, és Magyarországon kötelező olvasmány lett.

Gárdonyi Géza a magyar írástudás egyik legismertebb írója, akinek emlékháza is van a városban.

Eger az ország fontos római katolikus központja katolikus egyetemmel és hatalmas bazilikával.

A pihentető tevékenységek iránt érdeklődőket egy kellemes termálfürdő várja.

Eger
Eger

 

Baradla

Ha érdeklik a barlangok, a Baradla nevű cseppkőbarlang jó választás lehet. A barlangrendszerbe Aggteleken, a szlovák határhoz közeli kis faluban lehet belépni.

Látogatóközpontja a Bükki Nemzeti Park része. Bár a terület az UNESCO Világörökség része, az idelátogatók többségében magyar állampolgárok, mivel a falu messze van Budapesttől és az utak sem a legjobb minőségűek arrafele (2021).

A barlang akusztikája elég jó ahhoz, hogy koncerteket lehessen lebonyolítani, az úgynevezett nagytermét kifejezetten ezekre a rendezvényekre tervezték.

A barlangon belüli gyalogtúra 7 kilométer hosszú, de ha valaki klausztrofóbiás, akkor a Bükk erdei jó alternatívát jelentenek.

A barlang egyben földalatti út is Szlovákiába, de ott nyilvánvaló okokból nem lehet átkelni.

Baradla-barlang
Baradla-barlang

Debrecen

Debrecen, mint a második legtöbb lakosú város, szintén kötelező látnivaló. Ipari és oktatási szempontból is a keleti régió központja.

A gyakran emlegetett református Róma a magyar reformáció központja azóta, hogy Luther Márton elkezdte terjeszteni szavait Németországban.

Leghíresebb épülete a valláshoz kötődik, a kéttornyú Református Nagytemplom a város első számú jelképe.

A helyi egyetem Magyarország egyik legrégebbi egyeteme, és színvonalas orvosképzéséről híres, amely az ország minden tájáról vonzza a tehetséges fiatalokat.

Debrecent gyakran mondják a „legélhetőbb” városnak, hiszen itt minden optimális a családalapításhoz: remek iskolák és egészségügyi intézmények, jó munkalehetőségek, és mindez egy viszonylag zöld környezetben, amely sikeresen köti össze a történelmi időket és a 21. századot.

Ha augusztus 20-ra (ami történetesen a Magyar Államalapítás napjára) tervezi látogatását, Debrecen egy rendkívül egyedi és látványos rendezvényt, a Virágkarnevált kínál Önnek.

Debrecen
Debrecen

 

Pécs

Az ország délkeleti felére utazva Pécsett mindenképpen érdemes betérni. Amennyire Budapest nyugati fővárosnak tűnik, Pécs inkább egy kis mediterrán gyöngyszem a Mecsek dombjaihoz közel.

Nagyon régi, a rómaiak alapították, és a 4. század óta Sopianae-nek hívják, ami számos történelmi látnivalót eredményez a területén, például az ókeresztény mauzóleumot és a Cella Septhicora központot.

Magyarország híres kerámiájáról és fazekasságáról. Három olyan gyártó van, amely Európa-szerte kivívta a szakma és a közönség elismerését: a Hollóházi, a Herendi és a Zsolnay darabok.

Utóbbi Pécs történelmének nélkülözhetetlen része: a Zsolnay Negyeden és a Zsolnay Múzeumon kívül a Zsolnay család hatása is mindenhol látható, hiszen ők voltak a város kulturális fejlődésének végső mecénásai.

Déli fekvése miatt a várost meghódították az Oszmán Birodalom törökei, akik egy óriási mecsetet építettek a központban. Ez még mindig Közép-Kelet-Európa legnagyobb mecsete.

Pécs
Pécs

 

Mátra

A Mátra Magyarország legmagasabb hegye, még akkor is, ha a legmagasabb pontja mindössze 1014 méteres tengerszint feletti magasságban van. Központja Mátraháza, erdőkkel határolt kisközség.

Télen síközpont, nyáron pedig a túrázás szerelmeseinek kitűnő helye.

Mátraháza elég korán felismerte, hogy a fiatalok vonzására néhány ösvénynél többet kell kínálni, így néhány éve megalakult a High-Tech Sport Bázis, amely mára minden látogatónak izgalmas elfoglaltságot garantál.

Kipróbálhatja a hegyi rollert, az e-quadot, a terepíjászatot, a mezei segwayt, a winecachinget; Mehet egyedül, családdal vagy kollégáival, mivel speciális csapatépítő programokat kínálnak, és a lista folytatható.

Magának a falunak mindössze 290 lakosa van, de általában tele van turistával, hiszen bérelhető apartmanjai és néhány csúcsminőségű wellness szállodája is van.

Mátra
Mátra

Szeged

Szeged is nagyon különleges hely. Két részre osztja a Tisza, amely romantikussá teszi a sétát fiatal párok számára.

Egyeteme felveszi a versenyt Debrecen és Budapest legjobb iskoláival. Ez ad otthont az évente megrendezésre kerülő SZSZJ Fesztiválnak, ami egy hatalmas szabadtéri kulturális fesztivál a Dóm téren, és néhány kisebb zenei szabadtéri rendezvénynek is, hiszen a hely akusztikája remek.

Magyarország kulináris központja, remek éttermekkel és számos, a városból származó recepttel.

A szegediek büszkén állítják, hogy a tipikus magyar halászléből az ő változatuk az eredeti és jobb, mint a bajai változat. (A bajainak tészta van a levesben, a szegedinek nincs). Nos, a tisztességes döntéshez mindkettőt meg kell kóstolni.

Illetve, ha valaha is felmerült Önben, hogy hol készül a Pick szalámi, ami Magyarországról az első számú dolog a külföldi szupermarketekben, Szegedről származik.

Szeged
Szeged

Sárospatak

Sárospatak, a Bodrog-menti Athén, vagy ahogy szokták nevezni „iskolaváros”, a minőségi oktatás egyik abszolút központja Magyarországon.

Református Kollégiuma több mint 500 éve alakult, 14 és 22 év közötti tehetséges fiatalok generációit nevelve.

Bár az évszázadok múltak, az iskola még mindig működik, és az ország egyik legjobbja.

A híres magyar építész, Makovecz Imre óriási hatással volt a városképre, több épületet is tervezett sajátos, „ósmagyarországi modern építészeti dizájnnal vegyítve”: a Művelődési Házat, a Vegyesboltot, az Árpád Vezér Gimnáziumot és még sok mást.

Sárospatak történelméről is ismert a Rákócziak, Magyarország történetének hazafias családja. A Rákóczi-kastély a Nemzeti Múzeum része.

Évente több időszaki kiállításnak ad otthont a hagyományos kiállításon kívül a környéket a 16. század óta uraló családokról.

Sárospatak
Sárospatak

Gyula

Gyula ideális úti cél családosoknak, ha országon belüli nyaralást terveznek.

Az Alföldön, ahol Gyula is található, termálvizes források is találhatók, így a város hatalmas stranddal épült, termálmedencékkel az idősek számára és kaland attrakciókkal a legkisebbek számára.

A medencék a ma kultúra iránt érdeklődők múzeumaként működő Almásy-kastéllyal egy telken találhatók.

Egyes épületek, amelyek eredetileg a kastélyhoz tartoztak, ma belső medenceterületként szolgálnak. Például a régi lovardát uszodává alakították.

A gyulai termálvíz 2,5 kilométeres mélységből tör felszínre, és remekül csillapítja az izom- és idegrendszeri fájdalmakat.

A gyulai kolbász híres és kedvelt magyar étel.

Gyula
Gyula

Balatonfüred

A Balaton partján található Füred, amely történetesen Kelet-Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország első népszerű üdülővárosa volt.

A Balaton harmadik legnagyobb városa, de még mindig nem túl nagy, ha kisvárosias hangulatot keres.

A part tele van nagyszerű szállodákkal és apartmanházakkal, amelyek az ár töredékéért nyújtanak nyugat-európai szolgáltatást.

A Tagore sétány a város központjában található kis éttermekkel, fagylaltozókkal és butikokkal, ahol mindig eltölthet egy kis időt, mielőtt felpattanna egy városnéző hajóra a kikötőben.

Különböző programok közül választhat: van, amelyik csak 1 órás, vezetett parton sétahajózást kínál, van, amelyik borkóstolóval vagy vacsorával egybekötve, de egyszerűen tömegközlekedési eszközként is használható.

Balatonfüred
Balatonfüred

Tihany

Tihany mindössze 15 perces autóútra fekszik Balatonfüredtől. A Tihanyi-félszigeten található, ahol a legkeskenyebb a Balaton.

Ha szeret úszni, és fittnek érzi magát egy úszóversenyre, akkor az évente megrendezésre kerülő Balaton-keresztúszás remek sportolási lehetőség lehet. 5,2 kilométer 58,5 percen belül, ennyi kell a jelenlegi rekord megdöntéséhez.

Bár Tihany csak egy kis falu, itt a legmagasabbak az ingatlanárak az országban, mert innen van a legjobb kilátás a Balatonra. Tihany a 11. század óta a bencések szerzetesek otthona.

A kéttornyú Bencés Főapátságban ma iskola és múzeum működik, így a turisták kedvelt helye.

Van még egy egyedi dolog, amit csak ott tapasztalhatsz meg: a visszhang. Tihany visszhangjáról már az 1700-as évektől szó volt, nagy magyar költők emlegetik munkáikban.

Eredetéről egy egész legenda szól, de az igazság az, hogy a visszhang a terület környezeti formája miatt létezik.

Mivel ez természetes dolog, folyamatosan változik, és a visszhang sem olyan erős, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ha nem szeretne lemaradni, mindenképp látogass el a tihanyi dombokra, amíg nem késő.

Tihany
Tihany

Sopron

Messze nyugaton van egy szép város, Sopron. Ausztria határán fekszik, így nem mindig volt nyilvánvaló, hogy melyik országhoz tartozik, különösen az 1921-es trianoni békeszerződés után.

Sopron a Civitas Fidelissima nevet kapta, ami azt jelenti, hogy a hűség városa, miután a városban népszavazást tartottak azzal a céllal, hogy eldöntsék, melyik országhoz szeretnének tartozni, és a település lakossága Magyarországon maradása mellett döntött.

A borkultúra iránt érdeklődők biztosan tudják, milyen potenciál rejlik hazánkban ezen a területen.

Sopron híres kékfrankosa a határ túloldalán készült burgenlandi borokhoz hasonlít.

A város fő látnivalója az 58 méter magas Tűztorony, amely a 13. században épült.

A közelmúltban néhány rekonstrukciós munka befejeződött, így most már minden nyitva áll a turisták előtt, akik a középkori eredeti kapujában léphetnek be az épületbe.

Sopron
Sopron