Szeged

Szeged

Magyarország déli részén, Szerbia és Románia határához közel fekszik Magyarország harmadik legnagyobb városa, Szeged. Ne hagyja ki ezt a várost, ha a közelben jár!

Szeged a „Napfény városa”

Szegedet a „Napfény városaként” ismerik, mert itt van a legtöbb napsütéses nap Magyarországon. Évente általában több mint 2000 napsütéses óra van. Szóval nagy eséllyel jó idő lesz!

Az év legjobb időszaka a látogatásra az időjárás szempontjából május vagy szeptember. Ezekben a hónapokban általában még nyár van, de nem túl meleg ahhoz, hogy sétáljon és felfedezzen.

Gyönyörű sugárutak és terek

Szeged belvárosa kellemes sétálóhely, nyitott terekkel, széles sétálóutcákkal, melyeket neoklasszikus és szecessziós stílusú épületek szegélyeznek.

E jól megtervezett terek és gyönyörű neoklasszikus épületek mögött azonban egy kissé szomorú történelem rejtőzik. 1879-ben egy nagy árvíz körülbelül 6000 épületet sodort el, és csak néhány száz maradt fenn. Magyarország akkoriban az Osztrák-Magyar Birodalom része volt. Ferenc József császár meglátogatta a lerombolt várost, híresen kijelentve, hogy Szegedet szebbre építik újjá, mint volt. Európa-szerte támogatásnak köszönhetően Szeged újjáépült.

Szeged Széchenyi Tér

A Széchenyi tér Közép-Európa egyik legnagyobb tere. A tér egy gyönyörű park virágokkal, szökőkutakkal és szobrokkal. A téren gyakran rendeznek rendezvényeket.

A tér körüli nevezetes épületek közé tartozik a Városháza saját mini „sóhajok hídjával” (1883), ill a „vasház”, egy szecessziós stílusú épület ami 1912-1913 között épült.

Szeged Dugonics tér

Középen egy szökőkút található, hangszóróval, amely általában klasszikus zenét játszik. A szökőkút 1979-ben, a nagy árvíz századik évfordulójára épült, a téren található főépület pedig a Szegedi Tudományegyetem tulajdona. Ezen kívül megtekinthető Magyar Edétől egy szecessziós remekmű: az Unger-Mayer Ház.

Szeged Klauzál tér és Kárász Utca

Itt számos cukrászda található, ahol kint (vagy bent) ülve elfogyaszthat egy fagylaltot, kávét vagy sört. A tér és a szomszédos Karasz utca 2004-ben elnyerte az Europa Nostra-díjat,  az Európai Uniónak a kulturális örökség védelmében nyújtott kiválóságért járó díjat.

Szeged Dóm tér

A Dóm tér Magyarország egyik legnagyobb tere, több mint 12.000 négyzetméteres. A téren található a Szegedi Dóm, a Szegedi Tudományegyetem épületei, egy zenés óra és a Szegedi Nemzeti Panteon, amelyen híres magyarok szobrai sorakoznak.

Szeged Dóm tér rendezvény
Szeged Dóm tér rendezvény

Szeged Építészet

Szeged gyönyörű építészettel rendelkezik, az alábbiakban a legkiemelkedőbb épületek közül írunk.

A Reok-palota

Szeged kiemelkedő épülete a Reok Palota. Egyszerre szép és egyedi példája egy szecessziós épületnek, amelyet Magyar Ede építész épített 1907-ben. Egy Ivan Reok nevű gazdag ember rendelte meg. Az épületet fiainak és lányainak lakásaira, a földszinten étteremre, valamint boltosok vagy iparosok által bérbe adható egyéb helyiségekre tervezték.

Ma a Reok-palota egy regionális művészeti galériának ad otthont. Ha éppen van kiállítás, érdemes bemenni, egyrészt megnézni a kiállítást (amelyek általában kiválóak), másrészt benézni az épületbe. A stílusos vaslépcső liliomokkal díszített.

Szegedi zsinagóga

Az új zsinagóga 1907-ben épült art deco/historista stílusban, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Bizonyos korlátozott időpontokban (szombaton nem) látogatható, csekély áron. A férfi látogatókat megkérjük, hogy viseljenek sapkát, és minden látogató takarja el a vállát.

A Dom

A szegedi székesegyház két tornya a szegedi táj egyik legismertebb eleme. A hivatalosan „Szeged Fogadalmi Templom” néven ismert Dom egy nagyon fiatal épület egy európai katedrálisnak. 1913 és 1930 között épült. A tornyokba fel lehet menni ahol kilátás fogad minket egész Szegedre.

Egyéb nevezetes épületek

Szabadtéri Színház

Júliusban és augusztusban Szeged ad otthont a híres szabadtéri színházi fesztiválnak. A rendezvényre 1931 óta ideiglenes színházat állítanak össze a Dom téren. A program évente változik, általában operát, zenés színházat, kasszasikereket és Shakespeare-t tartalmaz.

Ha jókor jár Szegeden, mindenképp ajánlom, hogy menjen el. Különleges és varázslatos élmény kint ülni a szabadban és nézni a színházi előadást. Az ár attól függ, hogy hol ül. A legtöbb műsort magyarul adják elő, de általában angol felirattal az oldalsó képernyőkön.

Fesztiválok

Ne aggódjon, ha lemarad a Szabadtéri Fesztiválról, hiszen a legtöbb hétvégén Szegeden rendeznek valamilyen fesztivált. Például van:

Hídvásár

Erre általában május harmadik hétvégéjén kerül sor. Lezárják a forgalom elől a Tiszán átívelő „Öreg hidat”, hogy kézműves árukat árusíthassanak a standokon. A Széchenyi téren is találhatók eladók.

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Szeptember első hetében az Öreg híd lábánál gyülekeznek a horgászok és árulják a szegedi halászlét.

Borfesztiválok, Magyar Kézműves Fesztiválok, Sörfesztiválok és Pálinkafesztiválok

Emellett egész évben gyakoriak a fesztiválok. A fesztiválokon a legtöbb esetben a Széchenyi tér és a város más részei megtelnek különféle borokat, magyar kézműves termékeket, sört vagy pálinkát árusító standokkal.

Cafe Culture

Szeged egyetemi város, így kozmopolita hangulatú, rengeteg kávézóval, étteremmel és kirándulási lehetőséggel.

Az éttermek a hagyományostól, mint például az Old Bridge „Regi Hid” étteremtől a magasabb színvonalú szállodai ételekig terjednek. A hotel, a Tiszavirág talán a legjobb a modern éttermi ételekhez, de vannak olyan divatosabb helyek is, mint az Oldies. Vannak olyan zavaros helyek is, mint a John Bull Pub, egy magyar étterem, amely ismeretlen okokból úgy van berendezve, mint egy brit pub.

Úszás és fürdőzés

Ha szeret úszni és fürödni, számos lehetőség közül választhat.

Anna termálfürdő

Az Anna termálfürdő egy, az 1900-as évek elején épült, kivételesen szép épületben található. Ezekben a fürdőkben természetes termálvíz, szaunák, rengeteg pezsgő és jakuzzi jellegű lehetőség, valamint egy kis, normál medence található.

Az Anna fürdő melletti utcában található a természetes meleg termálvizű Anna kút is. Ha bármennyi ideig itt áll, valószínűleg azt látja, hogy egy idősebb generáció biciklivel érkezik, megtölt egy nagy műanyag palackot meleg vízzel, és elbiciklizik vele.

Aquapolis

Az Aquapolis egy modern uszodakomplexum, amely közvetlenül a szegedi Öreg híd fölött található.

A következőket tartalmazza:
Vízi csúszdák (beleértve Európa leghosszabb csúszdáját, 272 méter,  egész évben nyitva).
Egy szabadtéri szórakoztató medence.
Kültéri, komoly medence. Ezt használja a szegedi vízilabdacsapat, így kissé szokatlan a méréseiben. Egészében 33 méter hosszú és 2 méter mély.
Beltéri szórakoztató medence.
„Családi Wellness” medence, a szabadba vezető beltéri medence, sok pezsgő víz és jakuzzik.
Gyógyászati termálmedencék.
Szaunák.
Rengeteg lehetőség a gyógyfürdői kezelésekre.
Nyáron csak a komplexum külső részére lehet olcsóbb jegyet kapni. Télen a szabadtéri medencét egy nagy sátor fedi le.
A komplexumban lehetőség van étel és ital vásárlására.

Retro Magyar Medencék (Retro Hungarian Pools)

Ha az Aquapolis mögé megy közvetlenül a Tisza mellett, retró magyar úszásélményben lehet része. A közelmúltban újranyitott betonmedencék a kommunista időkben épültek, és évekig használaton kívül voltak. A szolgáltatások alapvetőek, és minden külső, de jó (és olcsó) módja annak, hogy lehűljön egy forró napon. Úgy tűnik, a medencék többé-kevésbé ugyanazok, mint az 1980-as években.

Sport úszómedence

Az újszegedi hídon túl lévő Sportcsarnokban is található egy uszoda.

Tisza folyó

Egy másik lehetőség, ha megmártózik a Tiszában. Az Öreg-híd mellett van egy kis strand, ahol nyáron gyülekeznek az emberek, valamint a folyó menti más „strandok” is. Legyen óvatos, és ragaszkodjon a sekély részhez, ez egy folyó erős sodrással.

Paprika

Szegedet néha a paprika, a közkedvelt fűszer hazájának is nevezik. A paprika szárított paprikából készül, és ha elolvassa a szekrényében a paprika csomagolását, rájön, hogy így (is) hallott már Szegedről!

A magyar paprika édesebb, mint a többi paprika, például a spanyolpaprika. A magyarok szeretik ezt a fűszert, és szinte mindent fűszereznek vele.

Szeged leghíresebb étele a halászlé, amelyet pontyból és más édesvízi halból készítenek. Ezt a főételt természetesen sok paprikával fűszerezzük.

Ha szereti a különleges múzeumokat, látogasson el a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumba. Ez a Pick gyárban található. Indulás előtt ellenőrizze, hogy nyitva van-e, mivel a nyitvatartási ideje. A jegyek szalámi mintát tartalmaznak!

Még több tennivaló

Továbbra is van még látnivaló Szegeden.

  • Ha érdeklődik a történelem iránt, ott van a Móra Ferenc Múzeum. Itt vannak állandó kiállítások, köztük Szeged történetét bemutató kiállítások, valamint forgó kiállítások is. A közelmúltban az egyiptomiak, a világháborús és a hagyományos szegedi papucsok között sorakozó kiállítások is szerepeltek. A Móra Ferenc Múzeumhoz tartozik a Fekete Ház és a Kass Galéria is, amelyek további kiállításoknak adnak otthont. A Kass Galériában általában művészibb kiállítások vannak.
  • Ha szereti az állatokat, vagy fiatal családja van, a Szegedi Állatkert kiváló hely egy nap eltöltésére.
  • Ha szereti a természetet, akkor ellátogathat a Szegedi Botanikus Kertbe is.
  • A Tisza mentén egy rövid hajókirándulás is lehetséges.

Kulcsfontosságú tények Szegedről

Népesség: kb.163.000 Fő

Megye: Csongrád-Csanád

Terület: 280.84 km2 (108.43 sq mi)

Ismertség kulcsszavakban 😊

  • Paprika
  • Széles utak
  • Fesztiválok
  • Halászlé
  • Napfény
Szeged városa
Szeged városa